Kako se načrtuje fasada v 2020

Fasada se je zelo spremenila v primerjavi s starimi časi. Medtem, ko so v preteklosti za fasado in izolacijo hiš uporabljali naravne materiale, so imele zato hiše tudi do pol metra debele stene.

Danes se fasada zaradi napredka tehnologije na področju izolacije stavb, svetuje v kombinaciji z umetnimi materiali, ki močno zadržujejo toploto. Stene so postale tanjše in ob enem obdržale majhno toplotno prevodnost. Tako se je povečal bivalni prostor in notranjost hiš se je povečala. To se najbolj pozna na mrzle zimske dni, ko odpiramo radiatorje in grejemo prostore ali ob vročih poletnih dneh kadar jih moramo ohlajati.

sestava-fasadnega-sistema

S tem, ko se je fasada izboljšala, so cene ogrevanja stavb padle. Kvaliteta fasade pa je prinesla tudi višjo ceno izdelave. Na ceno poleg kvalitetne izvedbe

vpliva tudi izbira izolacijskega materiala, debelina izolacije in kvadratura.

 

 

Nasvet kako se načrtuje fasada v letu 2020:

1. Izbira pravega izolacijskega materiala. Pri tem se navadno odločajo med mineralno volno katera prinaša negorljivost in para-prepustnost in stiroporom EPS-F katerega odlična lastnost poleg dobre toplotne prevodnosti je odpornost na plesen in gnitje.

2. Debelina izolacijskega materiala se pri izdelavi fasade izbira glede na to kar želimo doseči. Idealna debelina izolacijskega materiala skupaj s fasado je od 20 do 28 cm. Centimeter več pri debelini izolacije je evro manj pri strošku za ogrevanje. Za izračun debeline fasade lahko uporabite enostavne enačbe, ki jih najdete na spletu.

3. Na koncu je potrebno le še izmeriti kvadraturo sten na katerih bo naša nova fasada in izračunati okviren strošek izdelave fasade.

Stavbna fasada je naredila premik v novo smer, saj je veliko informacij za načrtovanje dostopnih preko spleta in si lahko izračunate oceno kolikšna bo investicija za novo fasado. Nova fasada oz. izračun okvirnega stroška izdelave lahko opravite sami, izvedbo pa je bolje, da prepustite strokovnjakom na tem področju.

Na koncu še vedno velja zlato pravilo: centimeter več na fasadi, pomeni evro manj pri strošku za ogrevanje.