Podiranje nosilnih sten

Pri prenovi stanovanja ali hiše vedno najprej pomislimo na postavitev in preureditev prostorov. Velikokrat to vključuje tudi razne stenske preboje, premikanje sten in rušenje posameznih sten, saj so bile starejša stanovanja narejena bolj zaprto z več sobami. Sodobna stanovanja pa imajo bolj odprto postavitev prostorov in sten med kuhinjo, dnevno sobo in jedilnico pravzaprav ni.

Novogradnje, ki imajo vse stene narejene izbetona in ceglev, omogočajo premikanje sten brez posebnosti, na drugi strani pa imamo stare gradnje, ki nam lahko zadevo zelo zakomplicirajo. Primer je monta strop, ki je nerejen iz opek, naloženih na nosilce in vpete prečno na prostor. Monta plošča ima manjšo nosilnost kot betonasta plošča ob tem pa je obremenjenost sil povezana s stenami na katerih slonijo opeke. V takem primeru je potrebno pregledati načrte hiše in poklicati statika, da oceni kako bo najbolj varno rušiti steno ter kasneje postaviti nosilen steber, da ne bi prišlo do premočnega striga stropne stene.

Monta strop je zgrajen iz opek in betonskih nosilcov, ki opeke povezujejo med seboj. Ti se naslanjajo na dve nosilni steni in tako razbremenita drugi dve steni, kar pa pomeni, da sta dve steni bolj obremenjeni kot drugi. Če bi želeli porušiti nosilno steno, bi morali namesto nje postaviti traverzo, ki bi nato nosila vso težo, ki jo je prej nosila stena.

Pred rušenjem stene z udarnim kladivom, vrtalnim kladivom ali katerim drugim orodjem je potrebno strop podpreti na točkah kjer je sedaj postavljena nosilna stena. Navadno se na punt postavi ploh, da je sila razporejena po površini ploha in se tako nosilnost poveča na površino ploha. Pred rušenjem je potrebno preveriti če je strop dovolj podprt za vso teži, ki jo bodo sedaj nosili novi nosilci. Za rušenje je najbolje uporabljati električno udarno kladivo Makita, saj boste tako porabili manj energije in lahko porušite večjo površino stene kot pa če bi se podiranja lotili na roke. Z udarnim kladivom oz. štemarco, počasi odstranjujte opeko za opeko in boste tako na hiter in enostaven način odstranili želeno nosilno steno.

Kako vem katera je nosilna stena?

Nosilne stene zvezno povezujejo temelje in vrh stavbe ter tako nosijo večino sile stavbe, ki pritiska na temeljno plato. Tako steno lahko prepoznamo tudi po debelini, saj so po navadi širše kot 10cm in so narejene iz armiranega betona. V kolikor je nosilna stena zgrajena iz opek ali zidakov je debelina stene več kot 19cm.

Če pa ste v dvomih kako bi izvedli premik ali podiranje stene je najbolje, da se obrnete na statika in vam bo naredil izračun ter povedal, če je to možno narediti. Predno pričnemo z gradbenimi deli v stanovanjski hiši je potrebno izdelati načrt in pridobiti gradbeno dovoljenje v kolikor spreminjamo nosilno konstrukcijo stavbe.