Košnja trave z električno kosilnico

Pomlad je že tu in z njo vsa vrtna opravila, kot so obrezovanje drevja, košnja trave, sajenje rož, urejevanje grmičevaja in še marsi kaj. Za začetek je dobro urediti travnato površino, saj boste tako imeli poleti v mislih samo košnjo s tiho električno kosilnico v sobotnih dopolnebih in z drugimi problemi ne boste imeli opravka. Za košnjo je električna kosilnica prava izbira, ker je tiha, lahka in popolnoma enostavna za uporabo.

Kako urediti travnato površino okoli hiše?

  • S pomočjo vrtnega orodja odstranite ves plevel, mah in rastline, ki ne sodijo na zelenico. S tem boste omogočili travi, da prične gosto rasti saj bo tako dobila svetlobo, zrak in vitamine, ki jih potrebuje za svojo rast.
  • Vzemite grablje on pograbite vse posušene liste in dele zelenja, saj boste tudi tako pripomogli k boljši rasti trate.
  • Na predelih kjer se vam pojavlja mah, preverite ali se tam zadržuje tudi voda. Voda ali visoka vlaga sta poglavitni faktor za nastanek maha na travnatih površinah. Če se pojavlja večja vlažnost poglejte kako prepustan zemlja in jo po potrebi zamenjate s tako, ki ima več prepustnosti. Pregledati je potrebno tudi teren v katero smer se steka voda in urediti drenažo na travnatih površinah. Za ureditev lahko uporabite vrtalnik za zemljo, da se boste rešili težave z mahom.
  • Pri sajenju nove travnate površine je potrebno paziti na razporeditev semen, saj lahko hitro pride do prenasičenosti trave in tako pride do problema zračne pretočnosti med bilkami.

2021-05-14_11h02_18

 

Najpomembnejša sta zalivanje in košnja trave. V spomladanskih mesecih moramo po ureditvi travnate površine pustiti, da se trava malce bolj zaraste, nato pa jo z električno kosilnico prvič pokosimo. Kosimo jo manjkrat saj se še prebuja iz zimskega spanja in raste počasi. Paziti moramo na to, da rezilo na električni kosilnici ni nastavljeno prenizko, saj lahko hitro odreže preveliki del travnate bilke. Kjer imate na vrtu postavljene robnike si lahko uporabite škarje za travo.V poletnih mesecih, ko trava prične hitro rasti, jo  lahko kosimo večkrat na mesec. Lahko jo kosimo celo večkrat na teden v koliko je njena rast hitrejša in imamo radi, da je trava nizke rasti.

Zalivanje prilagodimo vremenu in letnim časom. Poleti, ko so visoke temperature in se zemlja hitro posuši, je priporočljivo redno zalivanje zelenih površin.  Če imate večjo površino se priporoča, da uredite tudi zalivalni sistem in se tako izognete skrbi z zalivanjem, ko ste na morju. Električna kosilnica Makita je orodje, ki vam bo olajšal delo in ga lahko dobite ceneje, ko je makita akcija na spletnih trgovinah. S temi nasveti boste dosegli gostejšo in bolj zeleno travo okoli vrta. Še sosed vam bo zavidal, ko boste imeli tako lepo zelenico.