Čiščenje zobnega kamna

Čiščenje zobnega kamna je ključni postopek, ki ga izvajajo zobozdravniki in ustni higieniki za odstranjevanje trdovratne zobne obloge, imenovane tudi zobni kamen ali zobni plak. Ta obloga nastaja zaradi kopičenja bakterij, ostankov hrane in sline ter se sčasoma mineralizira, postane trdna in se prilepi na površino zob. Zobni kamen je lahko škodljiv za zdravje dlesni in povzroča težave, kot so gingivitis in parodontalna bolezen.

Postopek čiščenja zobnega kamna običajno vključuje uporabo specializiranih orodij, kot so skraperji ali ultrazvočni scalerji, ki omogočajo nežno odstranjevanje trde obloge s površine zob. Zobozdravnik ali ustni higienik lahko nato izvede še postopek poliranja zob, da se odstranijo morebitne preostale obloge in zobje zgladijo.

Poleg odstranjevanja zobnega kamna lahko med postopkom uporabijo tudi fluoridna sredstva za krepitev sklenine in zaščito pred nastankom novih zobnih oblog. Redno čiščenje zobnega kamna je priporočljivo vsaj enkrat letno ali pogosteje, če je potrebno glede na posameznikovo zobno stanje.

Poleg tega je pomembno tudi izvajati ustrezno ustno higieno doma, kot so redno ščetkanje zob vsaj dvakrat na dan, uporaba zobne nitke ali medzobne ščetke za čiščenje med zobmi ter omejevanje uživanja sladkih in škrobnih živil, ki spodbujajo nastanek zobne obloge.

Z rednimi obiski zobozdravnika ali ustnega higienika za pregled in čiščenje zobnega kamna ter doslednim izvajanjem ustne higiene doma se lahko preprečijo težave, povezane s kopičenjem zobnega kamna in ohranja zdravje zob in dlesni v dobrem stanju. Za dodatne nasvete ali informacije glede čiščenja zobnega kamna se posvetujte s svojim zobozdravnikom.